Auto wrappen krassen autoschadeWaarom zou je ervoor kiezen om je auto te carwrappen? Als preventie tegen schade van steenslag, weersinvloeden en zonlicht bijvoorbeeld. Of om je auto op een, omkeerbare wijze, een andere kleur te geven. Handig hoor, want deze ‘tweede huid’ biedt bescherming en zorgt voor minder schade. Maar staan de kosten voor de beplakking in verhouding met het profijt bij beschadigingen?

 

Pro wrap

De folie heeft een beschermende functie. Zo beschermt het de originele lak, ontstaat er geen verkleuring en is de auto krasbestendiger. Naast de velen kleurenvarianten, bestaat er ook een transparante versie. Zit de folie op de auto, dan kan deze altijd weer worden verwijderd. De auto kan dus naar de originele kleurstaat worden teruggebracht. Het beplakken is over het algemeen goedkoper dan bespuiten. Wat heel belangrijk is, is de beschermende factor die de carwrap biedt. Door de extra laag, wordt de onderliggende lak beschermd tegen krassen, verkleuring en steenslag.

 

Mag dat?

Leuk, zo’n andere kleur aan je auto geven. Maar mag dat eigenlijk wel zomaar? Je auto staat natuurlijk geregistreerd op je kentekenbewijs met daarop de originele kleur. Als je deze verandert, dan moet je dit aangeven bij de RDW (Rijksdienst Wegverkeer). Het mag dus wel gewoon.

 

Het kostenplaatje

Hoeveel je kwijt bent aan de carwrapping, hangt af van het oppervlak dat moet worden bedekt én van het materiaal en de kleurkeuze. Je kunt ervoor kiezen om een deel te beplakken, zoals een logo of folie op bijvoorbeeld alleen de motorkap. Het beplakken van de motorkap kost bijna €200,-. Spiegels zo’n €85,-. Wrap je de hele auto? Dan ben je bij een kleine personenauto minimaal bijna €1.000,- of meer kwijt. Terwijl je bij een busje, zoals een Mercedes Sprinter, soms €2295,- moet aftikken.

 

Zelf doen

Je kunt ervoor kiezen om de folie te bestellen en daarmee zelf aan de slag te gaan. Het aanbrengen van de folie is echter lastig. Daarvoor moet de auto schoon en vetvrij zijn, anders is de aanhechting slecht. Vlakke delen kun je redelijk makkelijk zelf plakken, maar delen met rondingen en dergelijke zijn handelingen van een ander level. Máár het is in de praktijk mogelijk om zelf te knutselen, ook omdat je de folie zelf kunt aanschaffen.

 

Wie betaalt?

Stel er wordt schade gereden en de folie is beschadigd óf voor een reparatie moet de folie worden verwijderd. Wie betaalt hier dan voor? Jij of je verzekeraar? Dat is afhankelijk van de autoverzekering die je hebt afgesloten. Als je alleen een WA-polis hebt (dit is de minimale, verplichte, verzekering), wordt alleen de schade die jij een ander aandoet verzekerd. In dat geval wordt er niets voor je betaald. Maar heb je een WA + beperkt casco- of WA + allriskverzekering, dan is het verstandig om te controleren of de carwrapping is meeverzekerd. Is dit niet het geval? Dan kun je je pakket altijd uitbreiden. Wat wel een hogere premie veroorzaakt.

 

Gras is groener

Wordt de premie hoog? Dan kun je altijd kijken of het gras ergens anders écht groener is. Door bijvoorbeeld bij een prijsvergelijker autoverzekeringen te vergelijken kun je ontdekken of er voor een lagere premie een net zo goede, of beter aansluitende verzekering voor jou is. Kies je voor carwrapping? Dan is het wijsheid om ervoor te zorgen dat beschadiging of verwijdering hiervan wordt vergoed. De kosten van het verwijderen van de lijm- en folielaag kunnen namelijk hoog oplopen.

 

Besparing

Door carwrapping geef je je auto een beschermlaag. Waardoor je minder risico loopt op autoschade. Carwrap kost wat, maar – afhankelijk van de schade die je hiermee in sommige gevallen zult ontlopen – kan de folie je geld besparen. Vooral op langere termijn. Carwrap houdt je originele lak netjes, dat alleen al kan bij een eventuele verkoop een hoger verkoopbedrag opleveren. De premie die je betaalt heeft ook invloed de besparing die je uiteindelijk kunt doen. Kortom: de besparing die je zou kunnen doen door je auto te beschermen met carwrapping is afhankelijk van meerdere factoren. Namelijk de premie van jouw autoverzekering, de kosten van de carwrap en het aantal beschadigingen dat je hiermee uit de weg bent gegaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *